Vareš: Završena 5. Međunarodna likovna kolonija u Borovici

Završena 5. Međunarodna likovna kolonija u Borovici


U ponedjeljak, 03.06. 2019. godine, nakon jutarnje kave u caffe „Stari dani“ u Varešu, upriličen je ispraćaj sudionika pete likovne kolonije Borovica, čime je završen njen slikarski dio. Kiparsku radionicu, pod vođenjem akademskog kipara gospodina Dalibora Nikolića očekuje se tijekom ljetnih mjeseci.

Okupljanje za ovu koloniju počelo je u petak, 31.05. 2019. godine u novootvorenom Radničkom domu, nastavilo se posjetom restoranu Mlin i radionicama u selu Borovici, na čijim posjedima, točnije na lokalitetu Rupice se vrši poznato geološko istraživanje Adriatic Metals i Eastern Mining-a, koje je otkrivanjem rezultata svog istraživanja o sadržajima zlata i srebra, uzburkalo medije u regiji.

Kolonija je okupila 17 umjetnika i to su: Ana Šimić, Megi Kunštek, Tomo Hrgota, Mišel Stojanović, Stjepan Šimić Pepi, Dubravko Tokmačić iz Bosne i Hercegovine, Desislava Anakieva, Vlado Vesselinov iz Bugarske, Mario Parić, Valentina Grubačević iz Hrvatske, Iva Davidovič, Vesna Davidovič, Tatjana Mijatović, Jerca Šantej iz Slovenije, Robert Kormoš, Stojan Milanov i Snježana Vlatković iz Srbije. Pored njih svakog dana u večernjim satima, zvukovima svojih instrumenata i vokalima, užitak za pamćenje podarili su glazbenici: Mladi vareški tamburaši, ansambl srednjevjekovne glazbe iz Zenice- Fugato, i Merima i Haris, članovi glazbenog sastava „Kao nekad u osam“ iz Sarajeva. Bili su osvježenje slikarima nakon cjelodnevnog rada za canvasima. Kolegama umjetnicima se predstavio i vareški prozaista Adis Samardžić  performansom neshvaćenog pjesnika, koji je svekolikom publikumu čitao poetiku iz svoje neobjavljene zbirke poezije „Umrijeti žedan“ za koju je svojevremeno dobio drugu nagradu „Mak Dizdar“ na književnoj manifestaciji „Slovo Gorčina“ u Stocu. Uz ostale posjetitelje i goste iz  Vareša, Sarajeva, Gunje, Osijeka, Varaždina, Wiena, koji su nas obilazili, načelnik Vareša gospodin Zdravko Marošević, bio je uz sudionike na njihovom dolasku, gotovo cijelo vrijeme programa u nedjelju i na ispraćaju. U kratkom obraćanju po podjeli certifikata i zahvalnica, istakao je važnost kulturnih zbivanja i održavanje kulturne baštine ovog kraja, na čemu treba još bolje i predanije raditi. Dolazak umjetnika iz drugih država, najbolja je promocija našeg kraja jer će oni svakako doprinijeti u predstavljanju kulturno-turističkih potencijala naše općine. Slične poruke uz zahvalnost potpori općine i ostalih sponzora i pokrovitelja, dali su u svom obraćanju Nikola Šimić, ispred udruge Naš dom Borovica, župnik župe Borovica don Ivan Butum i urednik i voditelj Art Colony Borovica Stjepan Šimić Pepi.

Usprkos kiši i hladnom gorskom proljeću, slikari su dobili dodatno nadahnuće i energiju. Pretvarajući svoje sobe u kojima su smješteni, salu Zavičajne kuće, nadstrešnice, hodnike i garaže u ateliere, poručivali su svojim bojama i rasutim tonovima, da su kišne kapi samo znak plodnosti i dar sa neba. Ipak, u nedjelju je gorje planinskog javora umolilo sunce da škrto obasja šumu zaboravljenog kraljevstva i slikari su se pojavili u Plein Airu.

Stvoreni su osebujni radovi različite tematike, ali sigurno najiskreniji, nepatvoreni, stvoreni čistim srcem i neopterećenim kompozicijom ili temom, bile su slike koje su sa svojim roditeljima umjetnicima uradili djeca borovičke kolonije: mala Vita, Nora i Dilan.

Tekst: M. Kunštek i S. Šimić

Galerija