ART COLONY BOROVICA

ART Colony Borovica je izvaninstitucionalna, slobodna i nezavisna tvornica suvremene umjetnosti i kulture. Inicijativu da kolonija egzistira na javnim prostorima srednjevjekovnog grada Bobovca, prijestolnice bosanskih kraljeva, sela Borovice poznatog kao "Izletište kraljeva" i grada Vareša na nadmorskoj visini između 850 i 1150 metara preuzela je međunarodna skupina umjetnika sa prostora jugoistočne Europe (BiH, Hrvatske i Slovenije) okupljenih oko ideje kipara Ante Brkića i slikara Stjepana Šimića 2015. godine. Vodeći se tim zemljopisnim odrednicama nazvana je "Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva".

ART Colony Borovica je neizostavni dio kulture Vareša i Bosne i Hercegovine koji se želi razvijati kao neovisno kulturno i društveno središte na prostorima šire regije, odredivši se kao "Umjetnost za promjene". U sklopu ove kolonije želimo okupiti umjetnike suvremene umjetnosti iz zemlje i svijeta koji bi u predjelima neobične ljepote, čistog podneblja i zdravog ambijenta pronašli čarobnu nit stvaralačkog nadahnuća, izgradili kontakte u međusobnim druženjima i razmjeni iskustava. Cilj nam je promicati suvremenu umjetnost, afirmirati i uključivati mlade umjetnike, otvoriti prostor za lokalni razvoj kulture, povezati se s međunarodnim umjetnicima i organizacijama, uključiti se u europske tijekove moderne umjetnosti i izražavanja, djelovati kritički otvoreno prema umjetnosti, društvu i poboljšati njihovu međusobnu interakciju.

Umjetničkim događanjima u sklopu programa Kolonije (art radionice, izložbe, koncerti, literarni i poetski sadržaji, izvaninstitucionalna izobrazba i tečajevi, tribine i ostalo) pokušava se suvremenu umjetnost približiti potrebama što širih slojeva civilnog društva i života, aktivirati javni prostor za angažman u problemima lokalne zajednice. Bogatim odzivom pjesnika, glazbenika i drugih gostiju na ovim događajima, naziv likovna kolonija je nadišao svoje značenje, zbog različitih vrsta umjetnosti kako ih tretira tradicionalna estetika.

Pokrovitelji ovog događaja su UG "Naš dom Borovica" i  Župa Borovica - Zavičajna Zajednica Borovičana.

Galerija